Just Old Dix (v/h Trace and the Old Dix) 


Historie

De eerste bezetting (in volgorde van bij het orkest komen) in 2008 (Aad Peters - slagwerk, Jan van der Fluit - basgitaar, Trees Mol - piano en Freek Raat - sax en zang) werd al vrij snel uitgebreid met Hans Lampers - trompet, banjo en daarna Wouter Borgers - banjo, tenor- en bassax. Deze band gaat door het leven onder de werktitel Freek en de F-jes en repeteert in de werkplaats van Cees van der Zel in Noord-Scharwoude. Er bestaat nog een filmpje van een repetitie aldaar uit mei of juni 2008. Freek krijgt problemen met zijn hand en moet afhaken.
In april 2009 speelt de band als bandje een paar nummers tijdens een jammiddag van de Jazzclub Heerhugowaard in het Heerhugowaardse Cool Theater. Als invallers doen mee Gerrit Peereboom op klarinet en Martin Kloet op trombone.
Ergens tussen dan en najaar 2009 komt Jan van Weelden de band versterken.


Een "statiefoto" uit begin 2011 met v.l.n.r. Jan van der Fluit, Jan van Weelden,
Hans Lampers, Trees Mol, Aad Peters en Wouter Borgers.

In de zomer van 2011 verhuist Hans Lampers naar Friesland en verlaat de band. Hij wordt opgevolgd door Ruud Muis op trompet. Klaas Schroevers komt op trombone de band versterken en Wouter neemt even de snaren op zich. Heel kort komt Leo Galis banjo spelen. Begin 2012 komt Thom van Eck (gitaar) in de plaats van Leo Galis. De bezetting is dan:
Aad Peters - slagwerk
Jan van der Fluit - basgitaar
Thom van Eck - gitaar
Trees Mol - piano
Ruud Muis - trompet, bugel
Jan van Weelden - altsax, klarinet
Klaas Schroevers - trombone
Wouter Borgers - tenor- en bassax
In deze periode gaat Jan van Weelden arrangementen maken.


Foto die verscheen in de Alkmaarse Courant van 7 december 2012 met v.l.n.r. Wouter
Borgers, Jan van Weelden, Klaas Schroevers, Aad Peters, Thom van Eck, Ruud Muis,
Jan van der Fluit en Trees Mol.

Begin 2014 verliet gitarist Thom van Eck de band. Hij werd opgevolgd door Han Rademakers. In de loop van dat jaar werd Klaas Schroevers opgevolgd door Klaas Ratelband. Ook Ruud Muis vertrok. Hij werd vervangen door bassist Jan Scholder (die al een keer had ingevallen). Jan van der Fluit stapte over naar de trompet. Eind september 2014 is de bezetting:
Aad Peters - slagwerk
Jan Scholder - contrabas
Han Rademakers - gitaar/zang
Trees Mol - piano
Jan van der Fluit - trompet/zang
Jan van Weelden - altsax, klarinet, fluit
Klaas Ratelband - trombone
Wouter Borgers - tenor- en bassax/zang


Met bovenstaande bezetting werd In april 2014 (wederom) gespeeld in Vredenburg te Limmen. V.l.n.r. Trees Mol, Jan van der Fluit, Richard Cochrane (viel in op trombone), Wouter Borgers, Jan van Weelden, Han Rademakers en Ruud Muis. Achter Wouter Borgers zit drummer Aad Peters.

Nog steeds dezelfde bezetting en vele optredens later speelden de Old Dix (Trees was er dit keer niet bij) op dinsdag, 17 november 2015 in Verzorgingshuis De Mieuwijdt in Graft (NH). Ad Hodde uit De Rijp maakte onderstaande foto.


V.l.n.r. Wouter Borgers (saxen/banjo/zang), Han Rademakers (gitaar/zang), Klaas
Ratelband (trombone), Jan van Weelden (sax/klarinet/tijdens dit optreden af en toe piano), Aad Peeters (slagwerk), Jan Scholder (bas/zang) en Jan van der Fluit (trompet/zang)

Hoewel hij op afroep nog beschikbaar is was het optreden op 20 november 2016 het laatste optreden met de Old Dix van Jan van Weelden. Hij is gestopt met het spelen van rietinstrumenten. De huidige bezetting staat op onderstaande foto.


V.l.n.r. Trees Mol, Wouter Borgers, Jan Scholder, Klaas Ratelband, Han Rademakers, Aad Peters en Jan van der Fluit.

Op zondag, 19 november 2017 speelde een gehavende Trace and the Old Dix voor Jazzclub Cool in het Café Cool te Heerhugowaard. Trees (piano) was ziek, Klaas (trombone) was geholpen aan slokdarmkanker en werd vervangen door Richard Cochrane en drummer Aad Peters was net geopereerd aan zijn knie. Hij werd vervangen door Casper Meijer. Het was wel lekker druk maar voor ons als orkest ging het niet smetteloos. Frank Vink maakte onderstaande foto.


V.l.n.r. Richard Cochrane (invaller), Wouter Borgers, Jan van der Fluit, Han Rademakers en Jan
Scholder. Drummer/invaller Casper Meijer is net niet zichtbaar (zijn drumstel wel).

In 1918 werd in maart opgetreden in het Doolaard Theater in Anna Paulowna en Verzorgingstehuis Jan van Praag in Purmerend, in april gevolgd door optredens bij Jan Rovers in Sint-Pancras en voor Dansclub Triton in Purmerend. In november 2018 speelden de Old Dix een uurtje in Ontmoetingscentrum Geesterhahe in Castricum.

Het jaar 2019 verliep vrij rustig. Dat kwam goed uit want enkele Old Dix'ers zaten even in de lappenmand. Dat was in april gelukkig grotendeels voorbij toen wederom gespeeld werd voor Dansclub Triton in Purmerend. Na de zomer werd op 8 september 2019 opgetreden tijdens Rondje Piano in Schagen, ditmaal bij Mannenmode Jan Rozing. Door droevige familieomstandigheden was trompettist Jan van der Fluit er niet bij. Hij werd prima vervangen door trombonist Richard Cochrane (op trompet!).

Op zondag, 22 september 2019 werd gespeeld voor ruim 60 bezoekers in Café Cool te Heerhugowaard tijdens de eerste van de maandelijkse jazzmiddagen van het seizoen 20129/2020. Ook nu hanteerde Richard Cochrane de trompet en liet Trees Mol verstek gaan.Toch werd het een geslaagd optreden! In dezelfde bezetting (maar met ook Trees er bij) werd een week later op zondag, 29 september 2019 met succes opgetreden voor de bewoners van Verzorgingshuis Jaap van Praag in Purmerend.

In oktober 2019 verliet Trees Mol (sinds 2011 lid van het orkest!) het orkest dat vanaf toen doorging onder de naam Just Old Dix. De bezetting van Just Old Dix werd daardoor:
Aad Peters - slagwerk
Jan Scholder - contrabas
Han Rademakers - gitaar/gitaarbanjo/zang
Jan van der Fluit - trompet/zang
Klaas Ratelband - trombone
Wouter Borgers - alt-, tenor- en bassax/zang

 

 De bezetting is in de loop van 2009:
Aad Peters - slagwerk Jan van der Fluit - basgitaar, Trees Mol - piano, Hans Lampers - trompet, banjo, Jan van Weelden - altsax, klarinet, Wouter Borgers - banjo, tenor- en bassax. In deze bezetting doet
Trace and the Old Dix in oktober 2010 voor het eerst mee aan het Bot Bouw festival (foto hierboven).


Optreden in 2011 in Cool tijdens het Bot Bouw Jazzfestival


In 2012 weer een optreden in het Heerhugowaardse Cool Theater. Op deze foto Ruud Muis op trompet en Klaas Schroevers op trombone.


Met dezelfde bezetting als in 2012 werd in 2013 opgetreden in Vredenburg te Limmen.


Een optreden op 27 januari 2013 voor Cultureel Dirkshorn


Trace and the Old Dix in actie in oktober 2014 tijdens het Bot Bouw Jazzfestival in het Heerhugowaardse Cool Theater. V.l.n.r. Wouter Borgers, Jan van Weelden, Jan van der Fluit, Jan Scholder, Klaas Ratelband, Aad Peters en Han Rademakers. Pianiste Trees Mol zit verscholen achter Wouter Borgers.


Zondag 17 mei 2015 was het lekker zonnig. Gelukkig maar want op die dag speelde Trace and the Old Dix in de Muziektuin in Schagen. Eindelijk weer eens een lekker ruim podium!


Kunst Na Arbeid uit Langedijk en Old Dix tijdens het voorjaarsconcert van KNA in maart 2016. Rechts achterop de foto de Old Dix.


In actie op 20 november 2016 in het Café Cool te Heerhugowaard. V.l.n.r. Wouter Borgers, Klaas Ratelband, Trees Mol, Jan Scholder, Jan van Weelden (zittend), Aad Peeters, Han Rademakers en Jan van der Fluit.


Optreden in het Doolaard Theater in Anna Paulowna op 18 maart 2018. Op de foto v.l.n.r. invaller-bassist Siem de Reus, Wouter Borgers, Han Rademakers, Jan van der Fluit, invaller-drummer Jan Nanne, Trees Mol en Klaas Ratelband


In actie in Pand Raak tijdens Rondje Piano in Schagen op 9 september 2018. V.l.n.r. Trees Mol, Wouter Borgers, invaller Siem de Reus, Jan van der Fluit, Aad Peeters, Han Rademakers en Klaas Ratelband.Op zondag, 8 september 2019 deed Trace and the Old Dix mee aan Rondje Piano in Schagen. Er werd met veel succes opgetreden in de herenmodezaak Jan Rozing. V.l.n.r. Klaas Ratelband (trombone), Trees Mol (piano), Richard Cochrane (trompet, uitstekende vervanger voor Jan van der Fluit), Jan Scholder (bas/zang), Wouter Borgers (saxen/zang) en Han Rademakers (gitaar/zang). Drummer Aad Peters is helaas niet zichtbaar op de foto, zijn drumstel wel. Maar hij was er wel degelijk bij!


Zondag, 22 september 2019 opende Trace and the Old Dix (zonder Trace) het seizoen maandelijkse jazzmiddagen in Cool te Heerhugowaard. Een met ruim 60 bezoekers geslaagd optreden. V.l.n.r. Jan Scholder (bas/zang), Klaas Ratelband (trombone), Richard Cochrane (invallend trompetist), Aad Peters (drums), Wouter Borgers (saxen/zang) en Han Rademakers (gitaar/gitaarbanjo/zang).


 Copyright © 2014 Just Old Dix
Alle rechten voorbehouden